Zapomniany olej z rokitnika

Na pewno każdy z nas spotkał się z rokitnikiem. Jeśli nawet jego nazwa nam nic nie mówi to po zobaczeniu jego zdjęcia od razu przypomnimy sobie gdzie go widzieliśmy. Najczęściej jest on spotykany nad morzem. Jest to krzew, który może dochodzić do 5 m wysokości. Charakteryzują go okrągłe niewielkie owoce o pomarańczowej barwie. To właśnie on są najcenniejsze.

Właściwości oleju z rokitnika

olej z rokitnikaW kosmetyce oraz w lecznictwie wykorzystuje się zarówno korę jak i liście tej rośliny ale to olej z rokitnika robi prawdziwą furorę wśród pań. Dotychczas była to roślina mało popularna w Polsce. Dziko rosnące owoce są pod ochroną. Te wykorzystywane do produkcji oleju pochodzą z uprawnych roślin. Rokitnik zawiera w sobie aż 150 bioaktywnych substancji. Są w nim witaminy, mikroelementy, aminokwasy, antyoksydanty, lipidy, kwasy tłuszczowe. Powinniśmy więc pić olej z rokietnika łyżkami na kaszel, przeziębienia, cholesterol i wiele innych dolegliwości. Olej można także dodawać do kremów czy odżywek i stosować na skórę i włosy. Są one lepiej nawilżone, odżywione. Olej ma też działanie antyoksydanty, a więc redukuje zmarszczki. Wpływa też ma koloryt naszej skóry. Likwiduje przebarwienia. Można stosować go jako maseczkę. Pozostawić na skórze około 2 godziny i spłukać. Należy jednak uważać na jego ilość ponieważ potrafi zafarbować skórę na pomarańczowo przy zbyt dużej ilości lub zbyt częstym stosowaniu.

Rokietnik ma tyle cudownych właściwości, że nic dziwnego, że nazywany jest „złotem Syberii”. Tam jest od lat używany w medycynie ludowej. Zapomniany na wiele lat w Europie właśnie powraca do łask. Olej z tej rośliny kupimy już za 12 zł za 30 ml. Jest on bardzo wydajny więc jedna buteleczka wystarczy nam spokojnie na miesiąc. Jest to niewielka inwestycja w zamian za dobrodziejstwa jakie z niej płyną.