Rodzaje bezglutenowych makaronów

W diecie wielu osób makaron odgrywa bardzo ważną rolę. Jest to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów, a poza można go wykorzystać w wielu prostych do wykonania potrawach. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu musiały często decydować się na zakup znacznie droższych rodzajów niż tradycyjny pszenny, jednak dzięki wzrastającej popularności bezglutenowych makaronów są one nie tylko tańsze, ale też łatwiej dostępne.

Najpopularniejsze bezglutenowe makarony

bezglutenowy makaronGluten jest składnikiem obecnym w ziarnach pszenicy i żyta. Dla większości osób jest całkowicie nieszkodliwy i stanowi ważny składnik prawidłowo zbilansowanej diety. Jednak w wielu przypadkach, jak na przykład przy nietolerancji glutenu, przynosi on szkodliwe konsekwencje. Sklepy ze zdrową żywnością oferują mnóstwo rodzajów makaronów, które nie zawierają tego składnika, jak na przykład wegańskie rodzaje wykonane z mąki ryżowej, ciecierzycy, soczewicy czy groszku. Wybierając dla siebie idealny makaron warto jest zwrócić uwagę na to jakie składniki odżywcze uzupełni, przy jednoczesnym wykluczeniu glutenu. Przechodzenie na weganizm a także choroby trawienne sprawiają, że warto zadbać o uzupełnianie braków w diecie, w czym może pomóc odpowiedni bezglutenowy makaron. Gryczany, ryżowy, sojowy, kukurydziany czy warzywny, to najpopularniejsze rodzaje, wśród których każdy znajdzie faworyta. 

Każde danie makaronowe może zostać wykonane przy użyciu bezglutenowego makaronu, który w wielu przypadkach może być dużo zdrowszym zamiennikiem. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z posiadanej nietolerancji glutenu i jak pozytywnie może wpłynąć na ich trawienie i samopoczucie wykluczenie tego składnika. Popularność makaronów warzywnych czy wegańskich sprawia, że są one tańsze, a także łatwiej dostępne.