Dobry stół chłodniczy

Kontrole z sanepidu szczególnie często odbywają się w sezonie letnim, gdyż to właśnie wtedy najłatwiej o zatrucie pokarmowe. Niewłaściwie przechowywana żywność jest potencjalnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, dlatego restauracje muszą mieć specjalny sprzęt chłodniczy.

Z czego jest wykonany stół chłodniczy?

stoły chłodniczeŚwieże produkty spożywcze nie mogą długo leżeć w cieple, bo w szybkim czasie zaczynają się psuć. Dlatego też są zawsze przewożone w odpowiednich samochodach wyposażonych w chłodnię i od razu po dostawie są chowane do pomieszczeń chłodniczych. W restauracji ważne jest właściwe zagospodarowanie przestrzeni, dlatego produkty, które są szybko wykorzystywane, znajdują się pod ręką. Stoły chłodnicze świetnie się sprawdzają w pizzerii, czy restauracji, ponieważ nad szafkami chłodniczymi, znajduje się duży blat roboczy, na którym można przygotowywać dania. Stół jest niemalże w dziewięćdziesięciu procentach zbudowany ze stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję, wilgoć, zarysowania i nie wchodzi w reakcję chemiczną z pożywieniem. W łatwy sposób można go wyczyścić, co jest bardzo ważne w kuchni. Wystarczy stół przetrzeć wilgotną szmatką, ewentualnie specjalnym płynem do stalowych powierzchni. Stół wygląda jak duża szafka stojąca na czterech, dość wysokich nóżkach, a na jej górze, na całej długości, znajduje się duży stalowy blat. Bez obawy można na nim kroić produkty, gdyż powierzchnia jest pokryta specjalną powłoką. W sprzedaży znajdziemy też sałatkowe stoły z chłodnią, które mają specjalną nadstawkę ze szkła.

Cena stołu chłodniczego nie jest niska, bo to profesjonalny sprzęt, do ściśle określonych zadań. Nowe stoły możemy kupić za kilkadziesiąt tysięcy złotych i mogą one być dwu, lub trzy drzwiowe z własnym agregatem chłodniczym, który można dowolnie konfigurować w kwestii temperatury.